Lutfisk på norskt vis

Lutfisk på norskt vis

Ungefär 500 g lutfisk per person. Salta varje portion med 30 g havssalt och låt fisken dra sig i minst 20 min. Skölj bort saltet. Skär upp fisken i stora portionsbitar.

Det kommer mycket vätska ur lutfisk. Stek den i ugnen i en lätt smord ugnsform. Lägg bitarna med skinndelen nedåt, täck med aluminiumfolie och stek fiskarna i 220-240 grader. Stektiden varierar beroende på bitarnas storlek: 10-20 minuter. Fisken är klar, när fiskköttets fibrer börjar spricka.

Servera fisken het på varma tallrikar med ärtpuré, nykokt potatis, knaperstekt bacon och smält smör tillsammans med en senapssås.

Serveras gärna tillsammans med öl och snaps eller med ett passande vitt vin.

Bröd: norskt ljust tunnbröd

Ärtpuré

  • 200 g torra ärtor
  • 75 g saltfritt smör
  • 1 dl grädde

Lägg ärtorna i blöt under natten. Häll ut vattnet och koka ärtorna i en kastrull med nytt saltat vatten i ca: 40 min, tills ärtorna blir mjuka. Mosa ärtorna. Blanda i smöret och grädden.

Senapssås

  • 1 gul lök
  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk och 1 dl grädde
  • ½ dl vitt vin
  • Hangö senap ca. 60 g eller efter smak

Stek löken i smör på medelvärme tills den blir mjuk, tillsätt vetemjölet och låt det dra åt sig fettet. Rör om ibland, bryn ej. Tillsätt grädden lite i taget, under omrörning. Tillsätt därefter mjölken och låt den koka upp, rör om tills såsen är jämn och blank. Tillsätt senap och vitt vin. Smaka av med salt och peppar. Tunna ut med mjölk, om såsen är för tjock.