Lipeäkala norjalaiseen tapaan

Lipeäkala norjalaiseen tapaan

Varaa n. 500 gr lipeäkalaa per henkilö. Suolaa jokainen annos 30 gr:lla merisuolaa ja anna kalan vetäytyä vähintään 20 min. Huuhtele suola pois. Leikkaa kala isoiksi annospaloiksi.

Lipeäkalasta tulee paljon nestettä. Paista se uunissa kevyesti voidellussa uunivuoassa. Laita palat nahkapuoli alaspäin, peitä alumiinifoliolla ja paista kalat 220-240 asteessa. Paistoaika vaihtelee palojen koosta riippuen: 10-20 minuuttia. Kala on valmis, kun lihan syyt alkavat halkeilla.

Tarjoile kala kuumana lämpimillä lautasilla hernepyreen, vastakeitettyjen perunoiden, rapeaksi paistetun pekonin ja sulan voin kera yhdessä sinappikastikkeen kanssa.

Tarjoillaan mielellään oluen ja snapsin tai sopivan valkoviinin kanssa.

Leipä: norjalainen vaalea ohutleipä

Hernepyree

  • 200 gr kuivia herneitä
  • 75 gr suolatonta voita
  • 1 dl kermaa

Laita herneet yön yli likoamaan. Heitä vesi pois, ota kattila ja keitä herneet suolatussa vedessä n. 40 min. kunnessa herneet ovat pehmeät. Murskaa herneet. Sekoita voi ja kerma mukaan.

Sinappikastike

  • 1 keltainen sipuli
  • 50 gr voita
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 3 dl maitoa ja 1 dl kermaa
  • ½ dl valkoviiniä
  • Hango sinappia n. 60 gr tai maun mukaan

Paista keskilämmöllä sipulit voissa pehmeiksi, lisää vehnäjauhot ja anna rasvan imeytyä. Sekoita välillä, älä ruskista. Lisää kerma vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen .Lisää sen jälkeen maito ja anna kiehahtaa, sekoita kunnes kastike on tasaista ja kiiltävää. Lisää sinappi sekä valkoviini, maista suolalla ja pippurilla. Ohenna maidolla, jos kastike on liian paksua.